EU KULT

EU KULT

István hódított!

2015. augusztus 24. - keresztespal

Időpont: 2015. 08. 22. 21:00

Helyszín: Tápióság, Pest megye

Esemény: István, a király rockopera élőben

Egy telefon beszélgetéssel kezdődött, miután "kicsit furcsa hangulatban" álltam fel a TV elől az István, a király rockopera újabb bemutatása után. Egy szintén zenész, színházi ember barátommal próbáltunk nagyon magvas gondolatokkal bombázni egymást a látottak hallottak után. Nem sikerült semmi érdemlegeset találnunk a "NAGYOK" előadásában, így eldöntöttük: erről nincs mit írni... Azzal zártuk beszélgetésünket, hogy van egy ismerőse, akinek az ismerősének a valakije említette, hogy egy vidéki alkalmi csapat Tápióságon augusztus 22-én élőben fogja előadni a rockoperát. Azonnal a Forma 1 effektus jutott eszembe... Lássunk valami nagy balesetet élőben...

Negyven perc autózás után értünk a kicsiny Pest megyei faluba. Már a "bejáratnál" szembesültünk a ténnyel, hogy itt vidéken is "éhesek" a kultúrára. (Nem gondoltuk, hogy a falunappal egybekötött előadás megmozgatja a helyieket és a környékbeli települések lakosait. Már itt is tévedtünk.) Maga a helyszín csodálatos. Isten is ( pontosabban Szirmay gróf) rendezvény helyszínnek teremtette. Volt már itt idén motoros fesztivál, tuning találkozó, rétes fesztivál, lovas nap... Vagyis zajlik az élet ebben az alig 2000 fős falucskában. 

A nézőtér este kilencre teljesen megtelt. Ránézésre 2000 (!) fölötti volt a létszám. Ez már kicsit szíven ütött, és kezdtem reménykedni, hogy talán itt tudnak már valamit az emberek. Aztán megláttuk a színpadot. Nagy volt... Olyan Istvánhoz méltó. Mire jó helyet találtunk, a zenekar már a helyén állt és felcsendült a jól ismert "Nyitány", ahogy ezt kell is. Közben "szakmai" szemmel már vizsgáltam a zenekar felállását. Hagyományos rock zenekar, zongora kísérettel. A hangzás már a "Te kit választanál" dalnál sokat elárult. Lehet jó lesz ez! Aztán jött sorban a többi, jól ismert, agyon hallgatott "sláger". Kezdtem észrevenni magamon, hogy élvezem. Az olykor-olykor becsúszott hamiskás énekhangok sem tudták elvenni a kedvem az előadástól. Próbáltam megfejteni miért jó ez? A zenekar "egyben" volt. A zongora mögött, valószínű komolyzenei tanulmányokkal rendelkező tanárnő játéka hibátlan pontosságú volt, a helyi rock zenekar végig koncentrálva az énekeseket figyelve, hozzájuk igazodva játszott. (Azért szerencsére nem vetkőzték le "rocker" mivoltukat és a "Szállj fel szabad madár" vagy az "Áldozatunk fogatjátok" egy kis "handbangel" megtűzdelve érkezett. Az énekeseken látszott a felkészülés. De ami még ennél is fontosabb, az a tűz, ami bennük volt! Kivétel nélkül elhittem, amiről énekelnek! És az előadás felétől, már nem is tudtam azon gondolkodni, hogy mit kell majd írnom! Csak élveztem. Ugyanúgy, ahogy a színpadon állók és a körülöttem álló tömeg is! 

Ezért is döntöttem úgy, hogy semmi szakmaizgatást nem nézek, csak átadom magam az élménynek, amit még valamikor évekkel ezelőtt éreztem, és azt hittem, hogy soha többé nem élhetem ezt át. Itt ezen az estén nem a profizmustól ájultak el az emberek. Nem a méregdrága show elemekkel megtűzdelt színpadképtől. Egyszerűen, őszinte volt, hiteles, hibátlan, merész, lelkes, színvonalas, alázatos, szeretettel teljes, tüzes... 

Nem történt baleset... Akiknek megadatott, hogy láthatták, egy életre szóló élménnyel távozhattak. És reménnyel! Én is reménykedem, hogy ez nem egyszeri alkalom volt. A kérdés csak annyi: vajon ez megismételhető? 

(keresztesp)

A bejegyzés trackback címe:

https://kerszteskult.blog.hu/api/trackback/id/tr777730200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária Molnos 2015.08.24. 14:38:26

Köszönjük szépen ezt szép dicsérő szavakat!!!!!!!!!!!

Balasko György 2015.08.24. 14:58:46

Tisztelt Keresztes Úr.. Nagyon köszönjük eme dicsérő szavakat, mitagadás jól esikez most mindannyiunknak.... és igen, reménykedhet mert rajta vagyunk az ügyön, és igen meg tudjuk ismételni, mert több mint hatvan ember munkájának és szivének még a képzelet sem szabhat határt.. De addig is szerettel várjuk minden Tápiósági rendezvényre És mégegyszer nagyon nagyon köszönjük..

dontoldi 2015.08.24. 16:13:41

Vannak dolgok, amelyek megismételhetetlenek... Jó időben, jó helyen születettek... És vannak dolgok, amiket nem is szabad megismételni... Köszönjük az elismerést! :)

keresztespal 2015.08.24. 16:30:46

@dontoldi: Egyetértek! Ennek varázsa volt az adott napon, adott pillanatban, az adott helyen! Nem a szereplők képességeit akarom kétségbe vonni, mikor a "megismételhetetlen" jelzőt használom. Nem irigylem most Önöket, mikor el kell dönteni a produkció további sorsát... Gratulálok az előadáshoz! (Jól szólt az a gitár!) ;)

Fülönfüggő 2015.08.25. 23:59:01

Tisztelt Keresztes Pál!
Először is nagyon köszönöm a családdá nemesült közösség nevében,amiért észrevételeit ilyen őszintén közre adta.
Erősít minket abban a hitünkben,amit Ön is olyan jól látott,észrevett,nevezetesen hogy egy ilyen emblematikussá nemesült művet --és egyáltalán bármilyen művet-- csakis őszinte szeretettel,alázattal lehet és kell megjeleníteni.Én már ahhoz a korosztályhoz tartozom,aki felnőtt fejjel jelen lehetett a királydombi ősbemutatón 1983-ban,tehát vannak személyes élményeim a mű előadásával kapcsolatban.A tápiósági előadás megálmodója,motorja, rendezője és katalizátora Tóthné Ónodi Nóra volt,akinek elsősorban köszönhető mindaz,amit Ön szombaton este látott,hallott.
Magyar szakos tanárnőként már sokszor bebizonyította azt,hogy igazából egy "álruhás" rendezővel rendelkezik az iskolája és a község.
A szereplők kiválasztásától kezdve,a díszletek kölcsönzésén át egészen a rendezésig szinte mindent ő álmodott meg.Az egész község összefogott az ÜGY érdekében,Halasi Anita polgármester asszony és a Képviselő testület ,a helybéli lakosok,vállalkozók minden lehetséges eszközzel támogatták a darab színrevitelét.Május 23.-án volt az első megbeszélés,amelyen a támogatók és a majdani szereplők vettek részt.
Engem is felkért a rendező Asztrik szerepének eljátszására,de egy korábbi gégerákom következtében végül nem mertem vállalni annak ódiumát,hogy esetleg elrontsam hatvan ember munkáját.
Jól tettem,amint ez utólag kiderült,de szeretetből,tapintatból "megtartottak" és így lehettem ennek az egész felkészülési időnek a krónikása,fotósa,és csendes "szűz füle".
Ön nagyon jól összefoglalta azzal a néhány jelzővel a közös munkánk bemutatott jellemző tulajdonságait:
"Egyszerűen, őszinte volt, hiteles, hibátlan, merész, lelkes, színvonalas, alázatos, szeretettel teljes, tüzes..."
Ezek közül egyik sem valósulhatott volna meg,ha ebben a több mint hatvan emberben,nem élt volna az őszinte vágy,szándék arra,hogy önmaguk legjavát...a szeretetüket és tehetségüket adva létrehozzanak valamit,amivel majd remélhetőleg nyomot,pozitív nyomot hagynak a nézők,hallgatók szívében.
Egyszerű,őszinte,lelkes,alázatos, és valóban szeretettel teljes , jó emberek találtak itt egymásra,és a jóságukon felül tehetségben,kitartásban és szorgalomban sem szenvedtek hiányt.
A három hónap alatt hétről hétre,napról napra egy valóságos szeretetközösséggé váltunk.
Az Ön által felsorolt pozitív jellemzők, az eredmény másképp nem alakulhattak volna ki.
Szándékosan csak a rendezőnket nevesítettem,aki ennek a csodának a megszületésénél a "bábasszony" szerepét kiválóan végezte azáltal,hogy a szakmai kvalitásain túl maga is a szeretet forrása is volt,aki lelkesített minket,és erősítette a hitünket.
Még egyszer nagyon köszönöm társaim és az egész község,közösség nevében,hogy soraival jó hírét keltette az előadásunknak,Tápióságnak és az itt élő embereknek.
Tegye ezt a jövőben is,amennyiben ideje engedi!
Mosonyi Ferenc nyugdíjas tanár.
süti beállítások módosítása